Hoppa till sidans innehåll

Ullmax & Merinoull


Efter den senaste tidens uppgifter i media om hur man behandlar merinofår går Ullmax AB ut med följande information.

 

Ullmax samarbetar med Woolmark och vår merinoull köps från Australien och Nya Zeeland. Exakt hur den ullen som är i våra plagg är behandlad kan vi inte i nuläget säga då 95% av alla ullproducenter använder sig av denna metod, ullen från de övriga 5% blandas sedan ihop med dessa.

Skulle man inte använda sig av denna metod skulle cirka 3 miljoner får per år dö en plågsam död p g a att den Australienska blåflugans larver bokstavligen äter upp fåret inifrån.

Får och ullindustrin i Australien startade på eget iniativ år 2004 ett arbete för att hitta alternativa metoder. Man har som mål att detta arbete ska vara klart före år 2010. I dagsläget har man investerat drygt 87 miljoner kronor i detta projekt. Att man inte använder sig av bedövning har inget att göra med den ekonomiska aspekten, utan att de idag tyvärr inte hinner med att framställa, testa och godkänna bedövningsmedel så att det skulle räcka till de 90 miljoner får som finns.

Eftersom Ullmax tycker att en sådan här behandling av fåren är felaktig så kommer de inför höstens inköp att göra de bästa för att påverka och hitta alternativa ullproducenter där de kan få garantier att fåren ej utsätts för detta.

Läs mer om mulesing:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mulesing

 

Ullmax AB tar avstånd från "Mulesing"

Uppdaterad: 28 FEB 2008 15:11 Skribent: Erik Hidman

 

Kontaktinfo

För frågor och information
om Racingsektionens verksamhet,
kontakta styrelsen!

eller e-maila oss på:

This is a mailto link

Västerås KF Racingsektionen
Björnövägen
723 48 Västerås

Bankgiro: 618-2711

facebook

 

 

Samarbetspartners

 

 

Mälarenergi

 

SISU 

 

 

 

 Ullmax

 

Postadress:
Västerås KF - Kanot
Björnövägen 78
72348 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info