6-11 juli, Höga Kusten

Hjälpledare: Miranda Blad
Mobil: 070-277 9345
Anmälan: Senast 2020-06-29

En Höga Kusten-paddling är enligt våra (Lars’ och Mirandas) erfarenheter bäst att inte låsa fast i en utlovad plan - utan ha plan A, B, C och D beroende på väder och sällskap, och vara redo att improvisera längs vägen, för att i alla fall täcka in ett antal av de sköna platser som bjuds. Nedanstående är därför vagt hållen, och väldigt preliminär, förutom start och landning. Tanken är att avfärden från Västerås sker synkroniserat, med egna bilar och 2-3 kajaker per biltak, i bästa fall klarar vi oss utan vagn, lämpligen senast söndagen med övernattning nånstans Härnösand - Hornö (vandrarhemssängar finns närmast start vid Björkudden). Bilparkering vid Hornö Brygga, där Lars och Miranda ansluter. Återtransport från landningsplats fredag tillbaka till bilarna vid Hornö ombesörjs av Höga Kusten Kajak. Den som vill paddla något av Höga Kusten på egen hand helgen före eller efter kan ju med fördel göra det.

Måndag 6/7 kl 09: samling vid Hornö brygga, Nyadal (strax V om Höga Kusten-brons norra fäste), sikte på start senast 10. Vi går österut och sen norrut. Om förhållandena är bra kan vi kanske rentav passera favoritplatsen Storöns sydspets. Sikte på läger vid Gaviksfjärdens mynning (28 km).

Tisdag: Vid fint väder tar vi oss förbi den spännande passagen Rotsidan segar oss upp mot den hägrande Högbondens profil, möjligen in i Bönhamn, och sen sikte på lägerplats på Rävsöns nordsida (21 km). Vid sämre väder spenderar vi istället dagen inne i Gaviksfjärden, Nordingrå t o r - havet får inte vara för upprört när man ska passera Rotsidan.

Onsdag: Från Rävsön har vi valet att gå via Mjältön eller, vid lugnare väder, via Ulvön, och i bästa fall via Marviksgrunnan nära dess sydspets. Om Ulvön, så via Ulvöhamn till läger i Sandviken på Norra Ulvön, (vid rak paddling c:a 20 km). Om ostanvinden ger oss högre sjö går vi istället via Sveriges högsta ö, Mjältön, till läger någonstans vid Skuleskogens nationalpark, Kälaviken eller Tärnättholmarna, båda sträckorna kring 22 km ”raka spåret”.

Torsdag: vore det väldigt fint om vi kunde ta oss ut till ”Sveriges vackraste ö”, om lite vågigare alltså start från Kälaviken, då troligen också på insidan av Älgön, till läger på Trysunda (c:a 15 km). Vid start från Sandviken/Ulvön blir det kortare men öppnare, med den magnifika Skrubban länge i blickfånget. Vi paddlar nog runt den fina ön också.

Fredag: hoppas vi på att kunna hoppa fram via kedjan av öar norrut från Trysunda, gärna genom Grisslans magnifika passage under en ”Muminbro”. Landningsplats kan vara Gullviks Havsbad (c:a 15 km) eller Skommarhamn. Har vi ork och väder, och hunnit bepaddla Trysunda redan på torsdagen, kan man rentav tänka sig att vi fullföljer ända upp till den ofta lite skrämmande Skags udde, och landa i Skeppsmalen, eller möjligen Skagshamn (då blir det lite längre).

Total sträcka beräknas bli c:a 10 mil, men då är det utan utvikningar - och såna vill man gärna kunna unna sig.

Viktigt är att man är helt klar över att vädrets makter kan göra att vi finner oss paddlande ett par varv inne i Norafjärden, och upp en bit längs Ångermanälven.. Men det är vackert där också!

För att minska risken för en sådan begränsning är det bra att träna både kondition och kamraträddningar, både i bassäng och ute. Det är gott om tid för sådant fram till 6 juli!

Skribent: Lars Blad