Räddningsövningar med havskajak i bassäng

13 FEB 2020 09:00
Vi håller kurser i räddningsövningar på Kristiansborgsbadet. Varje tillfälle är på ca två timmar.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2020 14:38

Det är vinter och de flesta paddlar inte på Mälaren även om det är möjligt i år. Det betyder dock inte att vi lägger paddeln på hyllan. Nu är det hög tid att förbereda sig inför nästa säsong. Inte bara utrustningen utan även vi själva ska vara i form när våren nalkas. Oavsett när vi kommer igång så är kunskap om säkerhet och räddningsteknik en viktig del i förberedelsen. Genom kunskap och praktiska övningar blir paddlingen trygg och risken för att försätta sig i situationer som man inte behärskar minskar.

Därför genomför vi bassängövningar under vintern med målsättning att lära ut grundläggande räddningsteknik, så att du kan hjälpa en kamrat som kapsejsat alternativt själv bli hjälpt upp i kajaken. Du kommer också att lära dig hur du på egen hand tar dig upp i din kajak i händelse av att ingen hjälp finns i din närhet. Du kommer att förvånas över hur enkelt det är att lära sig dessa räddningstekniker och det är knappast nödvändigt att poängtera att alla som paddlar någorlunda regelbundet bör kunna detta. Kunskap om kamraträddning är också en förutsättning för att delta på föreningens utfärder. Möjligheten som kanotföreningen ger, att under flera tillfällen få öva helt gratis i bassäng med instruktör är en unik möjlighet.

Tre olika typer av övningstillfällen

I år har vi ett ändrat upplägg där anmälan görs till den typ av övning som passar er baserat på tidigare erfarenhet och kompetens

1. Kamraträddning - teknik som alla bör kunna, är enkelt att lära sig.
  2. Rollkurs för er som behärskar kamraträddning men vill lära er att rolla
  3. Träning på egen hand för er som redan behärskar kamraträddning och ev roll.

Kursinnehåll i kamraträddning

Inga förkunskaper krävs för att delta. Även om fokus är att ge kanotföreningens medlemmar möjlighet att lära sig kamraträddning, kommer vi antagligen även ha tid att ägna åt att gå igenom annan teknik för självräddning, sidoförflyttning balansövningar och annat smått och gott som kan vara bra att kunna.

Ledare

Vi som instruerar er är aktiva ledare i föreningen och vi kommer göra vårt bästa för att se till så att du får de kunskaper vi utlovar.

Plats: Vi genomför bassängövningarna på Kristiansborgsbadet (OBS! ny plats) på söndagskvällar kl 18-20.

Datum kamraträddning: 2020-04-12, 2020-05-10, 2020-05-17

Datum rollkurs: 2020-03-22

Datum egen träning: 2020-03-08, 2020-03-15

Tid: Vi träffas vid kanothuset 17:00 för att lasta kajaker på föreningens kanotsläp. Därefter avfärd till Kristiansborgsbadet för avlastning. Mer detaljerad information kommer till de som har anmält sig och fått plats till de olika övningstillfällena. Senast kl 21:00 är alla kajakerna åter vid kanothuset.

Kostnad: All bassängträning är helt gratis för medlemmar.

Anmälan: Anmälan ska ske så tidigt som möjligt via email till: This is a mailto link
Ange vilken typ av övning och vilket datum du önskar delta. Det är inte först till kvarn som gäller utan om det blir överbokat fördelar vi platserna på bästa sätt.
För övrig information kontakta Peter Sjödin på telefon 070-532 3351 eller via mail till This is a mailto link

Kajaker

Ni som inte har egna kajaker måste ange detta i anmälan så får ni låna kajak gratis. Ni med egna kajaker förväntas ha möjlighet att transportera kajaken till och från badet på egen hand. Om ni av någon anledning inte har transportmöjlighet, så vill vi att ni meddelar det i anmälan, så försöker vi lösa det.

Utrustning utöver kajak, paddel och kapell

• Flytväst för att räddningsövningarna ska bli så realistiska som möjligt
  • Cyklop alternativt näsklämma och simglasögon samt paddelflottör underlättar rollträningen
  • Lås till skåp

För att delta på räddningsövningarna ska du vara medlem i VKF

Alla som tänker vara med på föreningens utfärder under sommaren bör träna kamraträddning - helst varje år.