NIL grundsäkerhet

19 AUG 2013 08:44
Nordisk Instruktörslicens (NIL) har tre olika nivåer för certifiering, en som syftar till att fungera som en gruppmedlem, en för turledare och en för instruktörer. Nivån för gruppmedlemmar har ingen annan officiell status annat än att den registreras, de andra nivåerna är officiella ledarnivåer och instruktör kan man inte bli utan att först certifieras som turledare.
  • Skapad: 19 AUG 2013 08:44

Helgen vecka 33 deltog jag i en kurs med certifiering för gruppmedlemmar, mest för att se vad det var och hur det fungerar. Kursen gick i Stendörrens naturreservat där det finns möjligheter att komma åt vatten av de flesta slag hyfsat enkelt.

Den här nivån fokuserar på grunderna i havspaddling och har inga mer avancerade moment. Vi började med att helt enkelt sjösätta och paddla ut för att under resans gång genomföra en mängd olika moment som en grupp kan hamna i, allt från att ligga i flotte till att genomföra bogsering. Då säkerheten är viktig och alla ska kunna själv- och kamraträddning tränades det tills att alla kände sig bekväma med räddningar.

En del av certifikatet på den här nivån handlar om mer mjuka saker som enkel navigering, tidberäkning, sjövägsregler, första hjälp samt lite hårdare saker som kajakens och paddelns hydrodynamik. Små detaljer om hur man hittar och skapar en trevlig lägerplats samt hur allemansrätten fungerar hörde också till lägerlivet.
Nåt som låg utanför certifikatet var en hel drös med balansövningar som skapade en hel del munterhet i sällskapet. Det här innefattade bl.a. paddling sittande på bakdäck, liggande på rygg på det samma, 360 graders sväng av paddlaren fortfarande sittandes på bakdäck, stand-up-paddling (SUP) i havskajak och gnugga näsa med kajaken. Mycket blött men otroligt kul.

Det var en trevlig helg med några nya tips, tricks och trevligt sällskap. Måste vara den tursammaste gruppen som någonsin varit ute eftersom två kameror tappades i vattnet och båda upphittades! Lite kul också att sjön bjöd på lagom med dyning och vågor för att kajakens egenskaper skulle vara tydliga. Kan absolut rekommendera detta till som som vill ut och bada en helg.

Skribent: Ben Strengell