Kamraträddning

06 JUN 2008 09:21
Under vår mässa "Friluftsliv & Kajak" fotograferade VLT medan Lasse och Peter visade upp kamraträddning
  • Skapad: 06 JUN 2008 09:21

Vi hade mässan 3-4 maj så det var fortfarande bra kallt i vattnet. Därför hade både Lasse och Peter sina torrdräkter. Peter gjorde vattenövningarna öch använde även en neoprenhuva.

Fotografen Jonas Bilberg har givit oss tillstånd att använda bilderna på våra kurser i räddningsövningar samt att visa dem på vår hemsida.

Peter välter omkull

Peter har "oturen" och vickar omkull i det kalla vattnet

Lasse kommer till undsättning

Peter har ryckt av kapellet och inväntar hjälp

Peter klamrar sig fast vid Lasses kajak

Lasse lugnar ned Peter och ber honom hålla fast i sin egen kajak

Kajaken tömms på vatten

Lasse lyfter upp kajaken och tömmer den

Allt vatten är ute ur kajaken

När allt vatten är ute ur kajaken vrids den så att dess för hamnar vid aktern på Lasses kajak

Peter förbered en upprullning

Peter inleder med att ligga på rygg med fötterna mot kajakens för. Det yttre benet läggs in i sittbrunnen samtidigt som Peter tar tag i linorna på motsatta sidan. Sedan är det bara att "rulla upp" i en enda rörelse tills man sitter i kajaken. Samtidigt håller Lasse kajaken i ett hårt grepp. För att lägga extra kraft kantar han kajaken och lägger sig över Peters kajak.

Pumpa ut de sista vattenresterna

Nästan allt vatten var redan ute efter Lasses tömning så pumpen togs fram mest för att visa hur man gör. Lasse håller fortfarande ett stadigt tag så att Peter inte behöver bekymra sig över de våldsamma vågorna som fick honom att välta tidigare.