Kursbeskrivning

Introduktionskurs i havskajakpaddling
  • Uppdaterad: 08 JAN 2019 15:22

Inledning

Lockas du av att få glida fram ljudlöst på spegelblankt vatten i en havskajak som tar dig dit inga andra båtar når? Är du sugen på att prova på att packa en havskajak för en trygg tur ut i skärgården,  slå läger och låta havets ljud vagga dig till sömns på en liten ö? Då skall du anmäla dig till vår introduktionskurs i turpaddling i havskajak. Inga förkunskaper krävs men du måste kunna simma. I kursavgiften ingår hyra av kajak med tillhörande utrustning och medlemsskap i klubben om du inte redan är medlem. I kursen får du lära dig om havskajaker, paddelteknik, säkerhet och turpaddlingens grunder. Du får chansen prova på olika typer av havskajak och träna teknik så att du skall känna dig trygg att hänga med på klubbens turer.

Tid: 1800 - 2100

Plats: Start  och avslut på bryggan vid Västerås kanotförenings klubbstuga vid Björnöbron.

Starten på bryggan (1800­ - 1830)

Föreningen har egna kajaker vilka kan hyras av föreningens medlemmar. Bland dessa kajaker väljer vi ut lämpliga kajaker för kurstillfället åt kursdeltagarna. Paddel, kapell och flytväst ingår i kursavgiften

Deltagarna får bekanta sig med olika typer av havskajaker och hur de används. Vi går igenom säkerhet och säkerhetsutrustning. Därefter ställs kajakerna in individuellt för varje kursdeltagare och vi gör oss redo för att ge oss ut och paddla:  Istigning, urstigning, sittställning gås igenom och övas.

På sjön (1830 -­ 1930)

Vi lägger tid på att öva paddelteknik; paddla rakt, svänga, styra, backa. Sittställningen uppmärksammas.

Strandhugg (1930 ­- 2000)

Vi går iland på strand som ger chans att öva urstigning och vi fikar medhavd matsäck medan fötterna torkar. På land går vi igenom utrustning för tur och vad man skall tänka på när man ger sig ut på tur: utrustning, väder, allemansrätt, säkerhet, första hjälpen, sjöfart.

Mer på sjön (2000 ­- 2030)

Vi byter kajaker med varandra så att varje kursdeltagare får chansen att prova minst två havskajaker. Sedan fortsätter vi öva paddelteknik tills vi är tillbaka vid bryggan

På bryggan (2030 -­ 2100)

Avslutning med urstigning vid brygga, upptagning av kajak, rengöring och avveckling innan vi rundar av med en summering av kursen.

Övrigt

Avgift: 600 kronor som innefattar hyra av kajak med tillhörande utrustning samt medlemsavgift för detta kalenderår. Är du redan medlem kostar kursen 300 kronor. Avgiften erläggs innan kurstillfället

Deltagande: Medlem, egen risk

Genomförande: Ledare bestämmer rutt utifrån väder, deltagare och andra aspekter. I princip är inget väder för dåligt för att ställa in kursen, men vi tar inga risker. Vid åska måste vi givetvis hålla oss på land.

Angivna tider: Cirkatider

Miniålder: 18 år (om vårnadshavare också deltar i kursen gäller miniålder 15 år)

Förkunskaper: Inga paddelkunskaper men simkunnighet är ett krav

Utrustning: Ombyte för en händelse du blir blöt, kläder för väder, fika. Eftersom vi går iland kommer vi att vada lite i vattenbrynet. Du behöver kunna rulla upp benen på byxorna och du får ta av dig skorna för att hålla dig torr.