Räddningsövningar med havskajak i bassäng

26 JAN 2018 10:00
Vi håller kurser i räddningsövningar på Lögarängen. Varje tillfälle är på ca två timmar.
  • Uppdaterad: 19 FEB 2018 12:23

Isen kommer snart att lägga sig och vintermörkret har reducerat antalet timmars paddling. Det betyder dock inte att vi lägger paddeln på hyllan. Nu är det hög tid att förbereda sig inför nästa säsong. Inte bara utrustningen utan även vi själva ska vara i form när våren nalkas. Oavsett när vi kommer igång så är kunskap om säkerhet och räddningsteknik en viktig del i förberedelsen. Genom kunskap och praktiska övningar blir paddlingen trygg och risken för att försätta sig i situationer som man inte behärskar minskar.

Därför genomför vi bassängövningar under vintern med målsättning att lära ut grundläggande räddningsteknik, så att du kan hjälpa en kamrat som kapsejsat alternativt själv bli hjälpt upp i kajaken. Du kommer också att lära dig hur du på egen hand tar dig upp i din kajak i händelse av att ingen hjälp finns i din närhet. Du kommer att förvånas över hur enkelt det är att lära sig dessa räddningstekniker och det är knappast nödvändigt att poängtera att alla som paddlar någorlunda regelbundet bör kunna detta. Kunskap om kamraträddning är också en förutsättning för att delta på föreningens utfärder. Möjligheten som kanotföreningen ger, att under flera tillfällen få öva helt gratis i bassäng med instruktör är en unik möjlighet.

Ledare

Vi som instruerar er är aktiva ledare i föreningen och vi kommer göra vårt bästa för att se till så att du får de kunskaper vi utlovar.

Kursinnehåll

Inga förkunskaper krävs för att delta. Även om målsättningen är att ge kanotföreningens medlemmar möjlighet att lära sig räddningsteknik, kommer vi att ägna tid åt att gå igenom roll (eskimåsväng), sidoförflyttning, balansövningar och annat smått och gott som kan vara bra att kunna. Det innebär att även du som redan kan räddningsteknik och har erfarenhet av att paddla kan få tips och idéer så att du utvecklas som paddlare baserat på individuella behov och önskemål. Inte minst kommer vi ha kul både över och under ytan.

Det är naturligtvis fritt fram att själv utnyttja tiden i bassängen efter eget önskemål.

Kurstillfällen

Plats: Vi genomför bassängövningarna på Lögarängen varje söndag med start den 28 januari och har sista tillfället den 25 mars.

Datum: 2018-01-28, 2018-02-04, 2018-02-11, 2018-02-18, 2018-02-25, 2018-03-04, 2018-03-11, 2018-03-18

Tid: Enligt avtal får vi tillgång till bassängen 19:30 - men oftast redan vid 19:10. Vi träffas vid kanothuset 18:15 för att lasta kajaker. Vid 18:45 möts vi på Lögarängens parkering och hjälps åt att bära in kajakerna på badet så att vi är ombytta och klara senast 19:10. Vi ska vara ute ut badhuset senast kl 21:30.

Kostnad: All bassängträning är helt gratis för medlemmar.

Anmälan: Anmälan ska ske så tidigt som möjligt via email till: This is a mailto link
Ange vilken/vilka datum du önskar delta. Anmäl er gärna till flera tillfällen, men det är inte först till kvarn som gäller utan om det blir överbokat fördelar vi platserna på bästa sätt.
För övrig information kontakta Peter Sjödin på telefon 070-532 3351 eller via mail till This is a mailto link

Kajaker

Ni som inte har egna kajaker måste ange detta i anmälan. Vid första räddningsövningen får ni låna kajak gratis och vid övriga tillfällen mot en hyra på 150 kr per tillfälle (om ni inte har tecknat säsongsbokning). Ni förväntas också ha möjlighet att transportera kajaken till och från Lögarängen på egen hand. Om ni av någon anledning inte har transportmöjlighet, så vill vi att ni meddelar det i anmälan, så försöker vi lösa det.

Utrustning utöver kajak, paddel och kapell

• Flytväst för att räddningsövningarna ska bli så realistiska som möjligt
  • Cyklop alternativt näsklämma och simglasögon samt paddelflottör underlättar rollträningen
  • Lås till skåp

För att delta på räddningsövningarna ska du vara medlem i VKF

Alla som tänker vara med på föreningens utfärder under sommaren bör träna kamraträddning - helst varje år.

Ledamot: Nathalie Petersson

Tel: 1111111, 2222222